[help needed] immediately turns off after revving to 2000ish

Post Reply
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

immediately turns off after revving to 2000ish

Post by jabran »

MyCar.rar
(133.88 KiB) Downloaded 5 times
I have a peugeot 205 gti running the

60-2 flywheel,
ruse efi micro (purchased from simon (uk) a couple years ago)
single coil with 138083 ignitor fitted

I have got it started but it immediatley turns off after revving to 2000ish

I looked in the rusefi console and saw a "warning ignition coil fault" off message but I'm not sure if that is related.

trigger looks good, I pick up rpm etc and it seems like I ma be losing igntion for some reason

i have attacehd the log and current msq.
Last edited by jabran on Thu Nov 24, 2022 7:56 am, edited 2 times in total.
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13279
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by AndreyB »

jabran wrote:
Wed Nov 23, 2022 5:26 pm
i have attacehd the log and current msq.
Not sure what you mean :(

https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/HOWTO-upload-tune
https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/HOWTO-upload-log
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
mck1117
running engine in first post
running engine in first post
Posts: 1388
Joined: Mon Jan 30, 2017 2:05 am
Location: Seattle-ish

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by mck1117 »

jabran wrote:
Wed Nov 23, 2022 5:26 pm
I looked in the rusefi console and saw a "warning ignition coil fault" off message but I'm not sure if that is related.
can you copy or screenshot exactly what you saw?
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by jabran »

AndreyB wrote:
Wed Nov 23, 2022 5:41 pm
jabran wrote:
Wed Nov 23, 2022 5:26 pm
i have attacehd the log and current msq.
Not sure what you mean :(

https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/HOWTO-upload-tune
https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/HOWTO-upload-log
sorry I meant i have attached the logs, I have upodated the first post
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13279
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by AndreyB »

I have to insist on using rusEFI online for a more effective workflow on my end

https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/HOWTO-upload-tune
https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/HOWTO-upload-log
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by jabran »

done

https://rusefi.com/online/index.php?vehicleName=205+gti&user_id=734&sorts[uploadedMsq]=-1&sorts[uploadedLog]=-1

also see the highligted line, not sure why it is saying that and some times I get this error saying map zero. It still starts with both errors.
Attachments
error2.jpg
error2.jpg (365.29 KiB) Viewed 340 times
coil.jpg
coil.jpg (365.53 KiB) Viewed 340 times
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13279
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by AndreyB »

Engine revving uncontrollably seems like vacuum leak to me. Does this run in stock ECU?

Engine dying after crazy revving sounds like unhappy tune causing lean or rich?

MAP on the log does not show expected vacuum values?
image.png
image.png (45.27 KiB) Viewed 339 times
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by jabran »

Runs on the stock ECU quite easily.

I've tried hold the revs and adding fuel but it doesn't seem to respond to it.

I did make this base .msq from scratch and I'm wondering if that could be the issue?

The map sensor may be slightly out of calibration as I haven't finalised that as I couldn't find exact numbers but I agree the vacuum with the current reading does seem low.
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13279
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by AndreyB »

My limited understanding that revving happens based on air amount. With properly limited air your engine would not rev regardless of fuel and/or spark.

If this runs on stock ECU that makes me wonder about idle air control. Maybe disconnect idle valve electric plug and compare behavior between stock ECU and rusEFI?
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by jabran »

Well I would expect it to stumble and then run but it almost does the same thing every time.

Factory ECU runs and idle without the idle valve at around 1100 rpm ( I have a feeling it doesn't function perhaps but I'll function test it tomorrow).

I do agree for it to free rev like that there may be air being fed from somewhere.

Any idea about the errors in the console?
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13279
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by AndreyB »

The WARNINGS are probably not the cause of free revving.
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by jabran »

I'm not too concerned about the engine free revving up for the moment but I want to first try to keep it running or figure out why it won't.
nmstec
contributor
contributor
Posts: 120
Joined: Tue Oct 05, 2021 9:02 pm
Location: Vancouver

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by nmstec »

Warning: If you have large ETB spring load position (20% in ls case) and ETB doesnt turn on for some reason, you will have this issue.
Shutting down is unrelated to that issue.
"Dave B. 5:03 PM
Mark is an ass but by far the most potent combination of knowledgeable ass, smart ass, get it done ass and determined ass. and his ass consistently puts in time."

-Dave B, Hero, Tuner, and probably has a car.
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2700ish

Post by jabran »

nmstec wrote:
Wed Nov 23, 2022 9:43 pm
Warning: If you have large ETB spring load position (20% in ls case) and ETB doesnt turn on for some reason, you will have this issue.
Shutting down is unrelated to that issue.

No ETB on this car. It is a fairly basic setup which is why it's baffling me a bit.

I'm going to rig up the wideband today and see what actually is happening with the fuelling.

I am going to investigate it today (still early morning here) hopeful I can figure it out. I'll warm it up with the stock ECU and go from there
mck1117
running engine in first post
running engine in first post
Posts: 1388
Joined: Mon Jan 30, 2017 2:05 am
Location: Seattle-ish

Re: immediately turns off after revving to 2000ish

Post by mck1117 »

What’s your timing like? The stock ecu probably idles at much less than MBT timing.
mck1117
running engine in first post
running engine in first post
Posts: 1388
Joined: Mon Jan 30, 2017 2:05 am
Location: Seattle-ish

Re: immediately turns off after revving to 2000ish

Post by mck1117 »

If the idle should be at 1100 there’s nothing you can do with fueling to get to 2700.

Fuel, air, spark. Air should be the same. Fuel doesn’t matter that much. That leaves timing.
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2000ish

Post by jabran »

mck1117 wrote:
Thu Nov 24, 2022 8:03 am
If the idle should be at 1100 there’s nothing you can do with fueling to get to 2700.

Fuel, air, spark. Air should be the same. Fuel doesn’t matter that much. That leaves timing.
The timing is 7 degrees on cranking and around 15-17 on the map.

I agree that the engine shouldn't be revving up without some kind of air source which has me a little stumped for the moment.

Mechanical timing "must" be fine as it runs on the stock ECU.
Last edited by jabran on Thu Nov 24, 2022 10:24 am, edited 1 time in total.
mck1117
running engine in first post
running engine in first post
Posts: 1388
Joined: Mon Jan 30, 2017 2:05 am
Location: Seattle-ish

Re: immediately turns off after revving to 2000ish

Post by mck1117 »

Is the idle valve connected to rusEFI? Can you block it off? Some idle valves are partly open when not driven, so as to allow the engine to idle when the wire is broken.
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2000ish

Post by jabran »

mck1117 wrote:
Thu Nov 24, 2022 10:22 am
Is the idle valve connected to rusEFI? Can you block it off? Some idle valves are partly open when not driven, so as to allow the engine to idle when the wire is broken.
Idle is connected and I can confirm the rpm spiking was the idle valve, without it it gets to around 1100 as per the stock ecu.

It still shuts down, I have locked the timing to 10 degrees but its exactly the same every time, I can confirm the afrs get to 12/13 ish during cranking and the split second it runs.

I put a noid light and spark plug on one of the leads and I can see that spark and injectors are still firing as the engine is stalling.

I don't know if the error in console is something I should be focusing on?
out of order coil.jpg
out of order coil.jpg (359.05 KiB) Viewed 263 times
jabran
Posts: 18
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:33 pm

Re: immediately turns off after revving to 2000ish

Post by jabran »

looks like it was simply way too much fuel and it was just dying, I halved the ve table and then I also pulled the ASE right down to 1.4 and it fired up and idle happily.

I'll update how I get along and then also update rusefi online with the final dyno tune.

thanks for the help so far guys.
Post Reply