1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Your chance to introduce yourself and your vehicle
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13029
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by AndreyB »

Is there a public github for this board? Can we mention it in first post?

How many boards have you fabbed? Any chance I can have a couple?

In light of the bigger push for Proteus adapters I wonder if we shall make this an official board :)
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13029
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by AndreyB »

AndreyB wrote:
Wed Sep 29, 2021 12:38 am
Is there a public github for this board? Can we mention it in first post?
Found it! https://github.com/wstefan20/5.0mustangProteusPnP

Took the liberty to mention it in first post
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13029
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by AndreyB »

Drew has a 88 mustang would that be same or different pinout?
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13029
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by AndreyB »

Attachments
proteus-ford-60.jpg
proteus-ford-60.jpg (452.53 KiB) Viewed 692 times
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
duhafnusa4
contributor
contributor
Posts: 132
Joined: Tue Mar 31, 2020 7:18 pm
Location: USA Kentucky
Github Username: duhafnusa4
Slack: Jimmy *un*el

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by duhafnusa4 »

I think I will buy this for my 91 ranger (currently has LA2)
Kyocmondeo
Posts: 25
Joined: Sun Feb 15, 2015 2:43 am

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by Kyocmondeo »

86 - 88 should be more similar than newer year. 89 the cars went from SpeedDensity to MAF. 93 Cobra's had a odd pinout for the injectors I think it was injector 7 that they moved to a different pin location. Weather permitting I got the adapter cables soldered up today tomorrow I will plug it into my car and see what I see.
AndreyB wrote:
Tue Jan 04, 2022 12:13 am
Drew has a 88 mustang would that be same or different pinout?
Kyocmondeo
Posts: 25
Joined: Sun Feb 15, 2015 2:43 am

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by Kyocmondeo »

AndreyB wrote:
Sat Jun 25, 2022 6:10 am
Goes to Drew tomorrow. Also available at https://www.shop.rusefi.com/shop/p/ford-60-pins-proteus-adapter
I fired it up today with some mixed results. I seem to be reading the MAP sensor, Volts, dwell and timing but can not seem to read the TPS, IAT, CLT and some other things. I check the the wiring pinout and it matches what you have here. I suspect it's in my SW configuration. For instance it's asking me about 2 Throttle bodies and I only have 1. So I suspect I have a wrong config mapping or something going on to sort out.
Kyocmondeo
Posts: 25
Joined: Sun Feb 15, 2015 2:43 am

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by Kyocmondeo »

Here's my Tuner Studio Files. If anyone has any ideas on the following it would be very helpful.

1. Fuel Pump Seems to be turned off in Tune when I check status but do not see how to turn it back on.
2. CLT/IAT getting readings but they are incorrect.
3. TPS not registering anything at all. Has Dual TB configuration. Not sure how to set for single throttle body.

Thanks for any help.
Attachments
ProteousTest.zip
Tuner Studio Tune Files
(4.85 MiB) Downloaded 15 times
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13029
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by AndreyB »

https://rusefi.com/online/ instead of attach is the fancy way these days
image.png
image.png (5.8 KiB) Viewed 459 times
image.png
image.png (33.66 KiB) Viewed 459 times
fuel pump prime is not not on start up but on IGN sensing. Does you battery show +12 volts?

CLT/IAT let's leave those for later, do you know your sensors calibration?

TPS not registering please use a digital multimeter to investigate. Do you see any voltage on... wait a second? tune says AV3 but schematics says AV2?


image.png
image.png (3.55 KiB) Viewed 459 times
image.png
image.png (8.3 KiB) Viewed 459 times
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
Kyocmondeo
Posts: 25
Joined: Sun Feb 15, 2015 2:43 am

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by Kyocmondeo »

Yes Battery shows 12 volts.

So when you turn the key on the ECU does not prime the fuel system like the factory ECU you have to crank it?

On the TPS I tried both 2 and 3 settings neither seems to work. I'll check with a meter but it works fine with my stock ecu should not be a wiring issue.

the CLT and IAT settings I don't know off the top of my head been searching online for answers.
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 13029
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: 1986 Ford Mustang 5.0 EFI swap

Post by AndreyB »

Kyocmondeo wrote:
Mon Jul 11, 2022 4:59 pm
Yes Battery shows 12 volts.

So when you turn the key on the ECU does not prime the fuel system like the factory ECU you have to crank it?
it should prime when you turn key ON

previously it was trying to prime on ECU boot which could be powered by laptop not vehicle. that's why +12 on gauge is now more improtant for prime.

Please try "bench test" for injectors or pump?

Did you overall attempt to crank or fire up the vehicle? any logs?
Very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions

Always looking for C/C++/Java/PHP developers! Please help us see https://rusefi.com/s/howtocontribute
Post Reply