Forester SF SOHC

Your chance to introduce yourself and your vehicle
Post Reply
atntpt
Posts: 98
Joined: Tue Apr 17, 2018 8:21 pm

Forester SF SOHC

Post by atntpt »

Hi guys so I'm struggling to have sync my setup consist in a Subaru Forester with a Proteus . I've done the wiring as mentioned here (https://blog.lazyschool.com/2019/05/forster-ecu-for-sohc-pinout.html?m=1) and everything seems to work ok , but the sync isn't reliable. It's wired between board and plug with shielded wire and it's a small 3" wiring between board and conector. Rpm jumps around during cranking. I've played with setting and resistors across vr and vr polarity.. o posted the same question on FB where you can see a video of it . As you can see below the simulated trigger is very similar to the one outputted by the sensor .
Attachments
IMG_20210131_172949.jpg
IMG_20210131_172949.jpg (6.85 MiB) Viewed 978 times
IMG_20210131_173116.jpg
IMG_20210131_173116.jpg (7 MiB) Viewed 978 times
IMG_20210131_173537.jpg
IMG_20210131_173537.jpg (8.33 MiB) Viewed 978 times
IMG_20210131_173938.jpg
IMG_20210131_173938.jpg (8.5 MiB) Viewed 978 times
User avatar
MHTSOS
Posts: 22
Joined: Sun Jun 02, 2019 6:46 pm
Github Username: MHTSOSVOODOO
Slack: Dimitri C

Re: Forester SF SOHC

Post by MHTSOS »

Are you sure that your trigger wheel is 36-2-2-2? I have an Ej20 SOHC from a Forester '02 in my Impreza and its using Subaru 6/7 trigger wheels.

Στάλθηκε από το CLT-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

atntpt
Posts: 98
Joined: Tue Apr 17, 2018 8:21 pm

Re: Forester SF SOHC

Post by atntpt »

MHTSOS wrote:
Mon Feb 01, 2021 6:25 am
Are you sure that your trigger wheel is 36-2-2-2? I have an Ej20 SOHC from a Forester '02 in my Impreza and its using Subaru 6/7 trigger wheels.

Στάλθηκε από το CLT-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Yes ! First pic is the actual sensor output and the 4th is a simulation and they look the same! My car have a strange ecu in the engine bay not the usual.. not much info about it but the link above shows the pinot..
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 11389
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: Forester SF SOHC

Post by AndreyB »

Please try "use only front"=true

Please upload your tune to rusEFI online REALLY.
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239
atntpt
Posts: 98
Joined: Tue Apr 17, 2018 8:21 pm

Re: Forester SF SOHC

Post by atntpt »

Tune uploaded, rising edge does not solve the problem
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 11389
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: Forester SF SOHC

Post by AndreyB »

atntpt wrote:
Mon Feb 01, 2021 10:30 pm
Tune uploaded, rising edge does not solve the problem
Please share engine sniffer images with rising edge. Please also try inverted rising edge.
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239
mck1117
running engine in first post
running engine in first post
Posts: 870
Joined: Mon Jan 30, 2017 2:05 am
Location: Seattle-ish

Re: Forester SF SOHC

Post by mck1117 »

I think you want
use only rising = true
and
invert = true

Because your signal does actually look correct:
image.png
image.png (939.73 KiB) Viewed 931 times
atntpt
Posts: 98
Joined: Tue Apr 17, 2018 8:21 pm

Re: Forester SF SOHC

Post by atntpt »

Tested as suggested above, less jumpy but still jumps from 200is to 400is..
Attachments
IMG_20210202_180152.jpg
IMG_20210202_180152.jpg (5.14 MiB) Viewed 910 times
IMG_20210202_180519.jpg
IMG_20210202_180519.jpg (6.82 MiB) Viewed 910 times
VID_20210202_180337_1280x720.mp4
(5.81 MiB) Downloaded 28 times
User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 11389
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Github Username: rusefillc
Slack: Andrey B

Re: Forester SF SOHC

Post by AndreyB »

I am a weak human with my own mental triggers. Photos of laptop screens is on the the things which concern me a lot - I am drawing hopefully wrong conclusion that a person is not comfortable with technology. Considering that we have Windows 10 here with build in Snap Tool this is especially worrisome. I have very few objective arguments on what is a problem with photos so it's probably just my problem.

Can you please take a Trigger Logger while cranking and attach the Trigger Logger log file here?
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239
Gepro
Posts: 100
Joined: Sun Nov 01, 2020 2:15 pm
Location: France

Re: Forester SF SOHC

Post by Gepro »

Did you try to change the polarity of your VR when you set "use only rising edge" on true ?

Without a scope, it is complicated to know if your VR is well wired.
With a MAX (like proteus) your signal has to go up then down. (rising edge then falling edge, to be precise)

But with some OEM or old school conditioner, it is inverted.

Maybe I am wrong, but you have to set "use only rising edge" on "true" and "invert primary" on "false". (without additional resistor for your setup)
Gepro
Posts: 100
Joined: Sun Nov 01, 2020 2:15 pm
Location: France

Re: Forester SF SOHC

Post by Gepro »

I just take a look to your rusefi online and you set the cranking ignition advance to 0 deg ! Is it, for controlling with a light ?

(and, are you sure about 6ms for dwell time ? It looks a lot to me, my COP can't handle so much, I can't start with more than 5ms, but can be fine for yours. I don't know. You can try 4 or 5, just in case)
Last edited by Gepro on Tue Feb 02, 2021 7:38 pm, edited 1 time in total.
mck1117
running engine in first post
running engine in first post
Posts: 870
Joined: Mon Jan 30, 2017 2:05 am
Location: Seattle-ish

Re: Forester SF SOHC

Post by mck1117 »

atntpt wrote:
Tue Feb 02, 2021 6:20 pm
Tested as suggested above, less jumpy but still jumps from 200is to 400is..
I wouldn't worry about the jumpy rpm during cranking - this actually looks totally fine. You have a clean looking trigger signal and relatively stable RPM (save for that brief jump to double RPM - I think that's actually a bug, not a problem with your setup).
atntpt
Posts: 98
Joined: Tue Apr 17, 2018 8:21 pm

Re: Forester SF SOHC

Post by atntpt »

I'm writing from my phone that's why I take pics with.. sorry if it triggered you ahah , anyway, some update. I guess the trigger is stable at cranking RPM ( tooth log below ) but as soon as I try to start it rpm jumps around looks like double that the engine is running . Datalog of starting attempt also attached. Tomorrow will try to start it and save it on console . To understand what's happening .
Attachments
Forester.zip
(25.79 KiB) Downloaded 27 times
Gepro
Posts: 100
Joined: Sun Nov 01, 2020 2:15 pm
Location: France

Re: Forester SF SOHC

Post by Gepro »

Here is a picture of the pattern :
image.png
image.png (96.91 KiB) Viewed 832 times
and what you have :
Forester.jpg
Forester.jpg (49.96 KiB) Viewed 830 times
It looks good to me :(
Post Reply