1995 Ford E-150

What engine are you torturing? Is it inside some car?
E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Tue Apr 29, 2014 4:37 pm

I have things running on my 5V power supply now, so far so good except for the lock up thing. Also, when I change the cranking fuel settings it seems to be OK as long as I am connected, but it is back to no fuel on crank on re-start. Do the changes not get burnt into memory when I make a change?
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Tue Apr 29, 2014 4:55 pm

you need to execute
writeconfig
command to burn the changes into memory
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Tue Apr 29, 2014 5:20 pm

Thanks
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Sat May 10, 2014 4:46 am

I am done with the stuff I wanted to finish and I am now making progress with configurable MAP sensor.

Which ADC pin do you have available for MAP?
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Sat May 10, 2014 5:00 pm

On my analog board output 2, output 6 and output 10 are not available.

On Discovery PC6 and PA5 are dead.

At present I have:
TPS on input 5 to output 5 to PA4
MAP on input 9 to output 9 to PA0
IAT on input 7 to output 7 to PA2
PIP on input 11 to output 11 jumpered to PA8
CLT on input 8 to output 8 to PA1
O2 on input 12 to output 12 jumpered to PC1

I still have available on the analog board output 1, output 3 and output 4.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Sun May 11, 2014 5:45 pm

Let's wire MAP to board channel #1 - that's PC5 that's ADC_CHANNEL_IN15
Let's wire Baro to board channel #3 - that's PA7 that's ADC_CHANNEL_IN7

A new command which might help is mapinfo

You would need to update the firmware, java console and TS config
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

puff
contributor
contributor
Posts: 2757
Joined: Mon Nov 11, 2013 11:28 am
Location: Moskau

Re: 1995 Ford E-150

Post by puff » Sun May 11, 2014 6:54 pm

hey! what would be the output of mapinfo? (btw i believe it's a trademark of esri or pitney bowes or smth. like that)

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Wed May 14, 2014 11:36 pm

I have MAP connected to input 1. I don't have an extra MAP sensor but I can connect a pot to Baro if you like. At this point I'm not sure where to get the latest updates for everything.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Wed May 14, 2014 11:37 pm

Still http://rusefi.com/build_server/ for the pre-compiled binaries and still https://svn.code.sf.net/p/rusefi/code/trunk/firmware/ for source code
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Wed May 14, 2014 11:38 pm

Ops, just edited previous message to fix the SVN url
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Thu May 15, 2014 3:14 pm

No go on the precompiled binaries. Didn't we have to use a Zombie.zip, or something else because of PA8?
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Thu May 15, 2014 3:21 pm

Do you want to test the MAP without the trigger signal?

I guess I can make trigger input pin somewhat configurable, but you have the compiler set to compile a custom version :)
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Thu May 15, 2014 3:40 pm

I'd like to test all my I/Os.

EDIT

With my hand vacuum pump "mapinfo" shows ~102.67 KPA at rest, ~11.5KPA at full vacuum showing ~27InHg on the gauge. Elevation ~100 m ASL. My Aneroid barometer shows 101.6 KPA, but I don't know how accurate it is, or the vacuum gauge for that matter.

Looks pretty good to me.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Fri May 16, 2014 12:28 am

I've made input pin a bit more configurable. The default trigger in the official firmware for set_engine_type 7 is PA8 now.

Please update firmware, set_engine_type 7 and reset firmware, Should be PA8 for you.
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Fri May 16, 2014 1:47 am

I have good news, and I have bad news with the latest binary.

The good news is that I get a MAP signal. I also get an RPM signal, for a while. I get no signals for TPS, IAT, CLT or O2. The program will run for about 30 seconds or so, then locks up. A reset will allow a re start, but it locks again.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Fri May 16, 2014 2:04 am

E4ODnut wrote:I get no signals for TPS, IAT, CLT or O2
What does 'analoginfo' say? It should give you pinout and voltages. Does it show expected pinout and actual voltages?
E4ODnut wrote:The program will run for about 30 seconds or so, then locks up. A reset will allow a re start, but it locks again.
Yep, I am trying to fix it as we speck - it comes and goes. Do you get the RED led when it locks up? Can you update to latest firmware once again? Can you connect to the firmware via putty (not via java console) and see if you would get error message in the last lines before the lock? I wonder what that message would be.
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Fri May 16, 2014 3:03 pm

analoginfo shows expected pinouts. Voltages show change when pots are turned and analoginfo commanded again but no response on the gauges except for MAP.

No change with the latest firmware.

What red light?

I don't have putty and have never used it. Any alternative?

I'll be away from my computer for a few days, I'll check in when I'm back.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Fri May 16, 2014 3:42 pm

There are four LEDs between the buttons on discovery - blue green orange and red. That red LED is turned on in case of fatal firmware error.

Putty is really simple, hyperterminal is another option - HT is sometimes build-in into Windows. All you need to enter is your current COM port name, you can leave all other parameters to defaults. More on this @ http://rusefi.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=283
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Mon May 19, 2014 8:25 pm

Nope. No red LED on lock up. When running the blue flashes and green is steady until ~550 RPM at which time green flashes as well. On lock up the blue and/or green may or may not go out.

No error message on HT or Putty.

The lock up doesn't seem to be RPM related.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

User avatar
AndreyB
Site Admin
Posts: 9852
Joined: Wed Aug 28, 2013 1:28 am
Location: Jersey City
Soldering skill: yes
Coding skill?: yes
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by AndreyB » Mon May 19, 2014 9:10 pm

Can you please try latest version? I hope I have fixed the red LED.

In putty/HT, are you receiving a constant flow of smth like

Code: Select all

line:183:time,115.477,rpm,1200,maf,0.64,MAP,NaN,map_r,84.05,baro,239.26,afr,9.01,vref,0.00,vbatt,0.02,TP,9.53,CLT,49.62,MAT,NaN,ckp_c,11434,fuel_lag,1143,fuel_base,1.54,fuel,1.54,timing,87.66,
line:183:time,115.488,rpm,1200,maf,0.64,MAP,NaN,map_r,83.78,baro,238.97,afr,9.01,vref,0.00,vbatt,0.02,TP,9.53,CLT,49.62,MAT,NaN,ckp_c,11435,fuel_lag,1143,fuel_base,1.54,fuel,1.54,timing,87.66,
line:183:time,115.495,rpm,1200,maf,0.64,MAP,NaN,map_r,83.78,baro,239.41,afr,9.01,vref,0.00,vbatt,0.02,TP,9.53,CLT,49.62,MAT,NaN,ckp_c,11436,fuel_lag,1143,fuel_base,1.54,fuel,1.54,timing,87.66,
line:183:time,115.505,rpm,1200,maf,0.64,MAP,NaN,map_r,84.50,baro,238.24,afr,9.01,vref,0.00,vbatt,0.02,TP,9.53,CLT,49.62,MAT,NaN,ckp_c,11437,fuel_lag,1143,fuel_base,1.54,fuel,1.54,timing,87.66
before it hangs up? And when it hangs up - just nothing?
https://rusefi.com/s/howtocontribute
very limited telepathic abilities - please post logs & tunes where appropriate - http://rusefi.com/s/questions
my skype is arro239

E4ODnut
Posts: 207
Joined: Mon Feb 10, 2014 11:52 pm
Location: Gibsons, BC, Canada
Contact:

Re: 1995 Ford E-150

Post by E4ODnut » Mon May 19, 2014 9:22 pm

Yep. Constant flow, then it just stops.

I'll try the latest firmware.

EDIT

Sorry to report, with latest pre-compiled binaries. Still no gauges other than MAP. Program still locks.
Robert
1995 Ford E-150, 300 CID I6 E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Winnebago Elante 33 RQ, Ford 460 CID V8, E4OD, Custom MS1-Extra
1992 Bayliner 3288, Twin Ford 351CID Windsor V8s, Custom MS1-Extra
1995 Dodge Ram 2500 4x4 488 CID V10 5 spd. MS3 (in progress)

Post Reply